Waarom Bosnië & Herzegovina

Belang van de projecten

Door de oorlog begin jaren ’90 zijn er helaas nog steeds Bosniërs die vluchteling in eigen land zijn. Terugkeren naar hun huis is geen optie, want in vele gevallen zijn deze woningen helemaal kapot geschoten. Er heerst ook een economische crisis, hierdoor is er veel werkloosheid. De mensen die in de vluchtelingenkampen wonen hebben naast deze problemen ook last van trauma’s.

begraafplaats imagesE70BEMQU imagesFZ618WN2

Anno nu, twintig jaar nadat de oorlog officieel eindigde zijn er nog steeds 40.800 vluchtelingen in Bosnië. Dit zijn mensen die al twintig jaar niet thuis zijn geweest en geen thuis meer hebben.
Twintig jaar leven zij dag in dag uit nog in de puinhopen van die oorlog zonder enig zicht op een terugkeer naar huis en een betere toekomst. Doordat de huizen gerestaureerd of zelfs helemaal opnieuw opgebouwd moeten worden, kunnen de mensen niet naar huis. Naast de verschrikkelijke herinneringen die zij aan de oorlog hebben, is er voor de heropbouw van hun huis simpelweg geen geld. De mensen krijgen een kleine bijdrage van de overheid, maar dat is niet voldoendeom te kunnen voorzien in primaire levensbehoeften. Door de zwakke economische situatie in Bosnië & Herzegovina krijgen vluchtelingen weinig kansen op de arbeidsmarkt. Daarnaast ontbreekt een zorgverzekering, waardoor dokterskosten en medicijnen zelf betaald moeten worden. Mensen moeten lang wachten voordat ze überhaupt bij een dokter terecht kunnen. Ook pensioenregelingen ontbreken en ouderen worden veelal opgevangen door familieleden. De oorlog heeft traumatische sporen achtergelaten. Mensen kunnen nergens terecht en staan er alleen voor.