Telefoonnummer

volgt nog

Email

madbosnie@gmail.com

Openingstijden

Mon - Fri: 7AM - 7PM

Belang van de projecten

 

begraafplaats

MADBosnië- Make a Difference is een initiatief dat in 2012 is opgericht door Nicole van Rijthoven en Anneke Geurds. Tot grote ontsteltenis ontdekte zij door samenwerking met lokale NGO Snaga Žene dat er na het einde van de burgeroorlog in 1995 nog veel ontheemde families woonachtig zijn in de destijds door VN gebouwde vluchtelingenkampen.

Deze vluchtelingenkampen zijn gebouwd voor de mensen die vluchtten voor het geweld in Srebrenica. Terugkeren naar hun oude huizen is voor vele tot op de dag van vandaag geen optie, in vele gevallen zijn deze woningen helemaal verwoest. 

 

 

imagesE70BEMQU

Daarnaast heerst er in het hele land een enorme werkloosheid. De mensen die in de vluchtelingenkampen wonen hebben naast deze economische problemen ook veelvuldig last van psychische problemen waaronder; depressie en oorlogstrauma’s (PTSS).

Helaas ontbreekt het in Bosnië- Herzegovina vanwege de huidige economische en politieke crisis aan steun vanuit lokale overheidsinstanties. De mensen voelen zich vergeten en hebben weinig uitzicht op een betere toekomst. De enige organisatie die zich bekommert om deze doelgroep is Snaga Žene, waar MADBosnië in de afgelopen jaren een prettige en vruchtbare samenwerking heeft opgebouwd.

 

imagesFZ618WN2

De bewoners van de kampen zijn door de jaren heen vertrouwd geraakt met de bezoeken van MADBosnië. Samen met de bewoners van de kampen en Snaga Žene probeert MADBosnië al jaren met behulp van vrijwilligers en studenten van het ROC Ter AA te Helmond de zelfredzaamheid en zelfsturing van de mensen te vergroten door het uitvoeren van kleinschalige projecten op de kampen. Door middel van jaarlijkse projectreizen voor vrijwilligers en/ of studenten biedt zij een kans om bij te dragen aan ontwikkelingshulp, geven ze voorlichting over de oorlog en creëren ze bewustwording bij Nederlandse (jong)volwassen.

MADBosnië is tot op heden vooral actief geweest op vluchtelingenkampen in Tuzla, maar wil zich in de toekomst ook richten op andere gebieden waar behoefte is aan ondersteuning en projecten die bijdragen aan het versterken van eigen kracht, zelfsturing en zelfredzaamheid van de lokale bevolking.