Moestuinen project

De Bosnische stichting Snaga Zene heeft in de vluchtelingenkampen gelegen bij Srebrenica al diverse overdekte moestuinen kunnen verwezenlijken. Uit het behoefte onderzoek van 2014 is gebleken dat het vluchtelingenkamp Jezevac ook deze behoefte heeft. In juni 2015 zijn er 10 overdekte moestuinen gerealiseerd in Jezevac. Het doel van dit project is het realiseren van een vorm van dagbesteding, voedsel en daarmee het versterken van de zelfredzaamheid.

Het moestuinen project is mogelijk gemaakt door de studenten van Veiligheid en Vakmanschap van het 

ROC Ter AA in Helmond.

img_4888

Doel

Het doel van dit project is dat mensen hun eigen eten kunnen verbouwen. Het restant kan de markt op voor een broodnodige financiële inkomsten. Daarnaast zorgt het zelf verbouwen van de gewassen voor een nuttige en zinvolle dagbesteding. Bijkomend van de overdekte moestuin is dat de werkzaamheden in tijden van slechter weer voortgezet kunnen worden.

Gewassen die worden verbouwd zijn onder andere tomaten, pepers, paprika, bonen, uien, bosui, pompoen, diverse soorten kruiden, enzovoort.

Het is onze ambitie om voor elk deel van de bevolking een overdekte tuin beschikbaar te maken, zodat iedereen evenredig kan profiteren van deze ontwikkeling.

img_4914

img_4909

img_4894

 

 

 

 

 

Effect

Uit het behoefte onderzoek wat in oktober 2016 heeft plaatsgevonden zijn er positieve kenmerken zichtbaar geworden. De mensen die al in de mogelijkheid waren om hun gewassen te verbouwen hebben andere
werkzaamheden in en rondom hun woonplek beter kunnen oppakken. Dimg_4878it betekent dat de mensen zich kunnen zetten tot activiteiten wat eerst niet lukte. Hierbij kan gedacht worden aan het onder houden van de woonplek en activiteiten zoals het strijken van kleding. Nog positiever is gebleken dat het trauma van de mensen is verminderd.

Deze resultaten geven nog meer reden dit desbetreffende project voort te zetten en het wellicht ook uit te voeren in andere vluchtelingenkampen. Daarnaast is het voordeel dat de mensen de overdekte moestuin mee kunnen nemen, mochten zij overgeplaatst worden naar een andere woonruimte of als zij terug kunnen naar hun eigen huis.